25 May 2009

BANTAHAN TERHADAP PENCABULAN HAK ASASI MANUSIA OLEH PIHAK POLISKami dari Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) telah menyerah satu Memorandum kepada  Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) hari ini. Kandungan memorandum adalah seperti berikut:-

Tan Sri Abu Talib Othman

Pengerusi

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia

Level 29, Menara Tun Razak

Jalan Raja Laut

50350 KUALA LUMPUR.


Yg Bhg Tan Sri,

BANTAHAN TERHADAP PENCABULAN HAK ASASI MANUSIA OLEH PIHAK POLIS 

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara yang tersebut di atas.

2. Pihak Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) ingin menyurakan bantahan terhadap tindakan pihak polis baru-baru ini yang mencabul hak asasi manusia.

3. Sejak 5 haribulan Mei, bilangan tangkapan yang dibuat berkenaan dengan krisis Perak adalah sebanyak 146.

4. Tangkapan-tangkapan yang dibuat adalah amat sukar untuk dijustifikasikan. Mereka yang ditangkap langsung tidak mengancam keselamatan dan keamanan orang ramai.

Pada 5 Mei, aktivis dan ahli akademik, Wong Chin Huat telah ditangkap selepas menyeru rakyat Malaysia berpakaian hitam.

Pada 6 Mei, 14 orang individu termasuk seorang ahli parlimen ditangkap kerana menunjukkan solidariti kepada Wong di depan balai polis Brickfields.

Pada 6 Mei juga, 3 orang aktivis ditangkap kerana menghantar kek harijadi kepada Pejabat Perdana Menteri.

Pada 7 Mei, 69 orang individu termasuk ahli-ahli parlimen dan dewan undangan negeri telah ditangkap di Perak kerana berada di kawasan berhampiran dengan Dewan Undangan Negeri Perak di Ipoh.

Pada 7 Mei juga, 15 orang individu dan 5 peguam ditangkap kerana menunjukkan solidariti kepada Wong di depan balai polis Brickfields.

Pada 7 Mei juga, 11 orang individu termasuk seorang ahli dewan undangan negeri ditangkap di Kuching kerana mengadakan nyalaan lilin.

Pada 7 Mei juga, seorang aktivis ditangkap di Pulau Pinang semasa aktiviti nyalaan lilin.

Pada 19 Mei, 11 orang individu termasuk seorang ahli parlimen dan seoarang ahli dewan undangan negeri ditangkap semasa aktiviti nyalaan lilin di Seputeh.

Pada 21 Mei, 16 orang individu termasuk seorang ahli dewan undangan negeri ditangkap semasa merayakan hari jadi bagi seseorang daripadanya dalam aktiviti nyalaan lilin di Ampang.

5. Pihak kami meminta SUHAKAM membuat siasatan dalam kes-kes yang tersebut dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

 

Sekian. Terima kasih.